На Вінниччині традицію приготування печеної риби на соломі віднесли до нематеріальної культурної спадщини

На Вінниччині традицію приготування печеної риби на соломі віднесли до нематеріальної культурної спадщини

Відео
Укрінформ
На Вінниччині традицію приготування печеної риби на соломі села Наддністрянське Мурованокуриловецької громади включили до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС).

Про це повідомляє Вінницька обласна рада, передає Укрінформ.

«До Вінницького обласного переліку нематеріальної культурної спадщини включено елемент від Мурованокуриловецької територіальної громади – «Традиція приготування печеної риби на соломі». Таке рішення ухвалили у квітні на засіданні Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини», - йдеться у повідомленні.

У Вінницькому обласному центрі народної творчості розповіли, що традиція приготування печеної риби на соломі побутує у с. Наддністрянське. Воно розташоване на берегах Дністра, тому річкова риба була однією з основ для приготування страв місцевих господинь, зокрема і способом запікання на соломі. Ця страва готувалась як у будні, так і на свята, її рецепт передавався з покоління в покоління, вона стала одним із делікатесів сучасної української кухні та візитівкою села.

Перші згадки про цю страву з’явились понад 200 років тому. Основним носієм була Ланецька Василина (1905 р.н.), яка перейняла технологію приготування печеної риби на соломі від своєї мами. Нині звичай береже її донька Гринь Тетяна, 1942 року народження. Завдяки їй ця страва побутує у Наддністрянському й досі, і тільки тут її можна скуштувати.

Читайте також: У Житомирі презентували культурну спадщину Андрушівської громади

Щоб страва мала гарний смак, почищену рибу потрібно натерти спеціями (сіль, перець, коріандр, часник) та залишити маринуватися на добу. Наступного дня піч нагрівають до білої черені та вигортають з неї жар. Дно печі встеляють житньою соломою та кладуть на неї рибу, солому підпалюють, піч закривають. Запікати рибу необхідно 30 - 40 хв.

Як повідомллялось, на Вінниччині технологію приготування традиційної страви села Красненьке Іллінецької громади - «Паланської печені» включили до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Фото з сайту vinbazar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-