
У Міноборони затвердили халяльні та кошерні сухпайки
Про це повідомило Міноборони, передає Укрінформ.
У міністерстві поінформували, що тепер, крім звичайних, для військових можна закуповувати халяльні та кошерні сухпайки. Це має покращити харчування військовослужбовців відповідно до їх релігійних потреб, підкреслили у відомстві.
Як пояснили у Міноборони, халяльні сухпайки розроблені для військових, які дотримуються ісламських норм харчування. Кошерні сухпайки відповідають вимогам кашруту і призначені для військовослужбовців, які сповідують юдаїзм.
Загалом сухпайки складаються з трьох раціонів (сніданку, обіду, вечері) і містять: галети з борошна пшеничного першого сорту, сухарі з борошна пшеничного першого сорту або з борошна житнього оббивного, готову до вживання першу страву (борщ з м’ясом або супи з м’ясом в асортименті), готову до вживання другу страву (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті), каву розчинну, цукор, мед натуральний, джем фруктовий (в асортименті), перець чорний мелений, сіль, ложку пластикову одноразову, серветку паперову, серветку гігієнічну вологу.
Залежно від типу сухпайка (звичайний, халяльний чи кошерний) асортимент перших страв складається з борщу з м'ясом яловичини або супів з м'ясом свинини, курки, баранини або яловичини. Відповідно, і перелік других страв включає, зокрема різноманітні каші зі свининою, яловичиною, бараниною, куркою.
Нові технічні специфікації враховують не лише релігійні стандарти, але й високі вимоги до якості продуктів та їх поживної цінності. Крім того, готові до вживання перша та друга страви мають фасуватися в реторт-пакети – сучасну упаковку, що забезпечує тривалий термін зберігання.
"Завдяки цій технології страви зберігають свої смакові та харчові якості, при цьому не потребують додаткових умов зберігання, що є важливим для військових, які перебувають на передовій", – зазначив начальник Центрального управління розвитку матеріального забезпечення Міноборони України підполковник Максим Кайола.
Ключові елементи специфікацій: продукти халяльних сухпайків повинні відповідати вимогам ісламських норм харчування (стандарт Халяль) та бути сертифікованими акредитованим органом, який має право на проведення сертифікації харчових продуктів в Україні або в арабо-мусульманських країнах; продукти кошерних сухпайків повинні відповідати вимогам кашруту.
У Міноборони зауважили, що усі харчові продукти, які входять до складу кошерного сухпайка, не повинні містити інгредієнтів чи добавок, заборонених для кошерного харчування.
Крім того, враховані зручність використання і швидкість приготування продуктів на полі бою.
Як наголосили у міністерстві, усі продукти відповідають стандартам безпеки та якості, встановленим законодавством України,
У Міноборони підкреслили, що продовжують працювати над удосконаленням умов для всіх військовослужбовців, незалежно від їх віросповідання, щоб забезпечити найвищі стандарти підтримки як на фронті, так і в тилу.
У відомстві поінформували, що найближчим часом закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу" (ДОТ) планує оголосити тендер на закупівлю додаткової партії сухпайків, до яких мають увійти за новою технічною специфікацією вже й халяльні та кошерні.
"Ми працюємо над тим, аби харчування у Збройних силах України було не лише збалансованим, а й справді людиноцентричним – таким, що враховує переконання, релігійні норми та особисті вподобання кожного військовослужбовця. Водночас перед нами стоїть низка викликів: виробництво інклюзивних сухпайків потребує більше ресурсів та врахування технологічних особливостей приготування кожної страви", – зауважила директорка програми харчування ДОТ Галина Літош.
Як повідомляв Укрінформ, у Міноборон роз’яснили, у чому полягає різниця між звичайним і посиленим сухпайком для військовослужбовців.
Фото: Міноборони